info@sunni.nl

Vraag & Antwoord

Ramadan

• Vrouwen die in hun menstruatie periode zijn. (na hun menstruatie periode moeten ze de gemiste dagen inhalen (qaza).
• Indien een vrouw in haar menstruatie periode zit en even na dageraad rein wordt, mag zij ook niet vasten.
• Na de geboorte van een kind en als de vrouw bloed verliest; nifaas (na afloop moet zij alle gemiste dagen inhalen. Indien de vrouw binnen 10 dagen op zo een tijd rein wordt dat ze nog alleen de tijd heeft om de ghoesl te verrichten, dan moet ze die dag vasten)
• Geestelijke gehandicapten. Echter, indien een geestelijk gehandicapte tijdens de maand ramadaan geneest, dient hij/zij alle gemiste dagen in te halen. Indien hij/zij na de maand ramadaan geneest dan is het inhalen echter niet verplicht. Deze personen mogen openlijk eten of drinken, zij hoeven zich niet voor te doen als rozadaar.

Het tarawieh gebed is sunnat mu'akkadah, een verplicht sunnat. Degene die het laat is een zondaar. Het is zowel voor man als vrouw een verplicht sunnat. Als u een dag niet hebt gevast of uw vasten is verbroken, dan blijft taraweeh toch een verplicht sunnat.
Als een vrouw rein wordt van haar menstruatie op een tijd dat ze het taraweeh gebed nog kan verrichten, b.v. op 'isha tijd, dan blijft voor haar het taraweeh gebed verplicht sunnat.
Ook een reiziger die al op zijn eindbestemming is.

Zakaat

Als u in het bezit bent van 612 gram zilver of 87.48 gram goud dan bent u maaliki nisaab dus verplicht om zakaat te geven. Als u het equivalent van 87.48 gram goud in geld bezit bent u ook maalieki nisaab.

Beantwoord door Mufti Shafiqur Rahman (voorbeeld)

Hetgeen wat u aan zakaat moet geven bedraagt 2,5 % over het totaal bezit

Beantwoord door Maulānā Tahier Wagid Hosain (voorbeeld)

De 2 voornaamste voordelen van zakaat geven zijn:

• Het weerhoudt een persoon van het begaan van een zonde en biedt bescherming tegen gierigheid en liefde voor geld en rijkdom.
• Door het geven van zakaat wordt er gezorgd voor de armen en minder bedeelden zoals wezen, gehandicapten, armen of weduwen.

Beantwoord door Maulānā Afzal Basnoe (voorbeeld)